Bij Brainwave staat werkplezier voorop. Tegelijkertijd weten we allemaal dat het soms even tegenzit. Zowel op het werk als in het privéleven kun je tegen uitdagingen aanlopen, wat voor iedereen wel eens gebeurt. De vraag is, hoe ga je ermee om? Het gaat er niet om dat het altijd leuk is, het gaat erom dat je kunt omgaan met de momenten dat het even minder fijn is. 

Een van onze diensten is een veerkrachtcoachingstraject. Door te onderzoeken hoe jouw veerkracht in elkaar zit en waar je sterke en minder sterke punten liggen, leer je jezelf beter kennen en kun je je krachten inzetten en je veerkracht ontwikkelen. Maar waaruit bestaat veerkracht? 

De vijf componenten van Veerkracht volgens Michael Portzky. Portzky heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar stress, de invloed van cortisol en de combinatie met veerkracht. In dit artikel leggen we uit wat de vijf componenten van veerkracht zijn volgens Portzky.

 Gelijkmoedigheid

Gelijkmoedigheid verwijst naar het behouden van innerlijke balans en kalmte, zelfs in moeilijke omstandigheden. Het is een staat van emotionele stabiliteit waarin je niet al te veel beïnvloed wordt door de hoogte- en dieptepunten van het leven. Als je gebalanceerd bent, dan weet je: er zijn goede dagen en er zijn slechte dagen, en je kunt daarmee omgaan. Tijdens de slechte dagen hoeft het dus niet leuk te zijn, het hoort erbij. Hoe weet je of je gebalanceerd bent? Stel je gaat een week op vakantie en drie dagen regent het onafgebroken. Je kunt nu denken: ik had een fijne vakantie waarbij het vier dagen mooi weer was en drie dagen regende. Of je denkt: mijn hele vakantie is verpest door de regen. 

Een voorbeeld: Kees is een man van 35 die soms best moeite heeft met de situaties waar hij in zit, vooral omdat hij er niets aan kan doen. Hij is intelligent en heeft een goede baan. 

Kees begrijpt dat het leven soms tegenzit, maar hij merkt ook vaak genoeg dat dingen meezitten. Hoewel hij niet alle taken op zijn werk leuk vindt, schat hij in dat ongeveer 20% van zijn werk minder leuk is. Hij realiseert zich echter dat hij veel meer taken wel leuk vindt dan niet leuk en dat vindt hij prima. Hij kijkt uit naar de taken die hij wel leuk vindt. Als hij om zich heen kijkt, merkt hij op dat iedereen wel eens dingen moet doen die niet leuk zijn. Hoewel, er zijn wel twee collega’s die meer leuke dingen mogen doen. 

Wat denk je? Is Kees gelijkmoedig? 

Doorzettingsvermogen 

Doorzettingsvermogen is de vastberadenheid en volharding om toegewijd te blijven aan je doel, ondanks obstakels en tegenslagen. Het is jouw motivatie om door te gaan. Met doorzettingsvermogen kun je uitdagingen overwinnen, leren van mislukkingen en succes behalen in je leven, je werk en je privéleven. Belangrijk om te onthouden is dat doorzettingsvermogen niet hetzelfde is als koppigheid. Het betekent niet dat je koste wat het kost moet doorgaan. 

Hoe gaat het met het doorzettingsvermogen van Kees? 

Tijdens zijn werk ervaart Kees soms tegenslagen, zoals negatieve feedback op iets waar hij lang aan heeft gewerkt of wanneer zijn oplossingen niet werken. Dit kan hem een vervelend gevoel geven. Echter, hij laat zich niet ontmoedigen, soms zit het gewoon mee en soms zit het tegen.  

Zelfvertrouwen 

Zelfvertrouwen houdt in dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen en jezelf goed kent. Je weet dus wat je kunt, maar je weet ook wat je niet kunt. Het is het geloof dat je de juiste tools en vaardigheden bezit om zelfstandig de uitdagingen van het leven aan te gaan. Je weet wanneer je hulp moet vragen en je vertrouwt op jezelf. Ook bij zelfvertrouwen gaat het niet om de extreme vorm: zelfoverschatting en roekeloosheid, het gaat er niet om dat je gelooft dat je alles kunt, het gaat erom dat je gelooft in wie je bent. 

Laten we eens kijken naar het zelfvertrouwen van Kees: 

Kees kent zichzelf goed en weet wat hij kan. Hij beseft ook dat hij sommige dingen beter aan anderen kan overlaten. Bij negatieve feedback kan hij even twijfelen aan zijn kunnen, maar meestal herpakt hij zich snel en leert hij van eventuele fouten die hij heeft gemaakt. Hij weet wat hij kan en als er een toch een fout zit in zijn werk, dan komt dat waarschijnlijk doordat de ander de vraag niet goed heeft gesteld.  Als hij zich niet kan vinden in de feedback, legt hij deze naast zich neer. Indien mogelijk vraagt hij om verdere uitleg om beter te begrijpen waar het over gaat.  

Zinvolheid 

Zinvolheid is het gevoel van doel en voldoening dat voortkomt uit je acties en ervaringen. Hierbij gaat zinvolheid om de waarde die je hecht aan het leven, het nut van het leven. Je ervaart dat het zin heeft om je waarden, passies en langetermijndoelen na te streven. 

En hoe zit het bij Kees:  

Voor Kees is zijn leven en werk zeer zinvol. Hij heeft twee jonge kinderen die hij graag ziet opgroeien. Ook wil hij ervoor zorgen dat ze een goed leven hebben. Hij heeft het geluk dat hij twee lieve, brave kinderen heeft en een fijne zorgzame vrouw. Op zijn werk draagt hij bij aan de maatschappij, en dat vindt hij belangrijk. Hierdoor voelt zijn werk nuttig en waardevol. Hij ziet het leven als een feestje dat hij moet vieren. Hij voelt zich vaak gezegend dat hem zulke mooie dingen toebedeeld zijn.  

Eigenaarschap 

In het Engels wordt hiervoor de term ‘existential aloneness’ gebruikt. Wij gebruiken Eigenaarschap. Waar het om gaat is dat je weet dat je uniek bent met je gevoel en gedachten en dat je zelf verantwoordelijkheid hebt voor die gevoelens en gedachten. Het is de erkenning en acceptatie van onze individualiteit. Als je je verantwoordelijk voelt voor je eigen leven, dan geef je een ander of de situatie niet de schuld. Je weet dat je zelf invloed hebt op je omstandigheden. Met andere woorden je bent de eigenaar van je eigen leven. 

Is Kees eigenaar van zijn leven? 

Kees staat iedere ochtend in de file, maar daar kan hij niets aan doen. Zijn werktijden zijn nu eenmaal van negen tot vijf. Hij stoort zich aan de file, vooral als hij wat later is. Soms denkt hij dat als andere mensen beter zouden kunnen autorijden, er geen file zou zijn en hij op tijd zou zijn. Hij moet dan zijn collega’s weer uitleggen waarom hij te laat is. Twee van zijn collega’s komen op de fiets en zij hebben het geluk dichtbij te wonen. Daardoor zijn ze ook fit en gezond. Dat geluk heeft hij niet en dat vindt hij soms jammer. 

De veerkracht van Kees  

De vijf componenten vullen elkaar aan en versterken elkaar. Als je een van de componenten lastiger vindt, dan zul je merken dat je veerkracht daaronder kan lijden. Je kunt de andere vier componenten gebruiken als copingmechanisme voor het vijfde component. 

Zoals je waarschijnlijk al had bedacht, vindt Kees het soms moeilijk om de verantwoordelijkheid bij zichzelf te leggen. Hij denkt dat successen afhankelijk zijn van een situatie in plaats van de inzet die gegeven is in die situatie. Zijn geluk, zijn succes en zijn fouten zijn in zijn hoofd de schuld/het werk van een ander. Kees is een veerkrachtig persoon, maar zou nog veerkrachtiger kunnen worden door keer op keer bewust te kijken naar zijn eigen invloed.  

Wat kan Brainwave betekenen? 

Bij Brainwave nemen we je mee in deze vijf componenten en kijken we naar welke activiteiten je onderneemt om je veerkracht positief te ondersteunen en welke destructieve activiteiten een rol spelen. Ook laten we perfectionisme de revue passeren, welke invloed speelt perfectionisme in jouw leven? Over perfectionisme vertellen we je meer in een later blog. 

Wil jij inzicht in jouw veerkracht voor jezelf of een van je medewerkers? Neem contact met ons op via hallo@brainwave.nu of bel een van onze coaches via http://www.brainwave.nu. 

GRATIS! 

Bij iedere blog geven wij een gratis veerkrachtvragenlijst weg met een uur coaching waarin de vragenlijst wordt uitgelegd. Laat jij hieronder een reactie achter? Uit de reacties kiezen we deze keer twee winnaars van de vragenlijst met (online) gesprek! 

Heb je vragen? Mail naar hallo@brainwave.nu of bel een van onze coaches via http://www.brainwave.nu. 

2 gedachten over “De bouwstenen van innerlijke kracht

  1. Wat een fijne en inspirerende tekst, met duidelijke voorbeelden van “Kees”. Het is voor mij een enorme eye-opener om te lezen over de 5 bouwstenen en hoe deze elkaar beïnvloeden. Ik zou hier dan ook graag over verder sparren met de coaches van Brainwave!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *