Waar ben ik goed in?

Waar ben ik goed in?

Ongetwijfeld stel je jezelf wel eens de vraag ‘waar ben ik nou eigenlijk goed in?’. Bijvoorbeeld omdat je jezelf verder wilt ontwikkelen. Of omdat je je werk al langere tijd minder leuk vindt. En dat laatste is geen prettig gevoel.

Zo steek jij jouw vuurtje weer aan

In deze blog zoomen we in op het onderdeel talent en met name jouw natuurlijke talenten. Hoe jouw brein van nature werkt, informatie opneemt en verwerkt, wat je natuurlijke werkstijl is en hoe je bepaalde keuzes maakt. Als jouw werk goed aansluit bij je natuurlijke talenten dan is de kans groter dat je werk doet waar je goed in bent en waar je voldoening uithaalt. Andersom, benut jij onvoldoende je natuurlijke talenten in je werk? In dat geval werk jij veel meer met wat je jezelf hebt aangeleerd: je aangeleerde vaardigheden en competenties. En daar is niets mis mee. Het gaat vooral om een gezonde balans. Want natuurlijke talenten + vaardigheden + competenties = werkplezier

  • Onthoud dus dat natuurlijke talenten niet hetzelfde zijn als aangeleerde vaardigheden en competenties. 

Ontdek je natuurlijke talenten met 6 vragen

Wij helpen je graag een stapje dichter bij waar je van nature goed in bent. Wil je dieper onderzoeken waar je natuurlijke talenten liggen dan zou je een brein game kunnen overwegen. Wil je meer informatie over een brein game? Mail ons naar hallo@brainwave.nu

6 vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden: 

  1. Hoe observeer jij een situatie? Je hebt van nature een ‘gefocust’ brein als je tijdens een overleg meer geneigd bent je te focussen op een klein deel van de informatie. Bijvoorbeeld omdat je dat deel heel goed wilt begrijpen. Daarbij ben je supergeconcentreerd en laat je je niet afleiden door de omgeving. Heel misschien dat je na een overleg het gevoel hebt dingen te hebben gemist. Of staan bij jou juist je gevoelsantennes aan, kun je daardoor een bulk aan informatie tot je nemen en tussendoor ook nog meekrijgen wat er bijvoorbeeld buiten de vergaderruimte gebeurt? In dat geval heb je meer een ‘ontvankelijke’ brein. Mogelijk herken je ook bij jezelf dat je na een werkdag wat overprikkeld bent. 
  2. Hoe verwerk jij de informatie die je waarneemt? Ben je meer een ‘analytische’ denker? In dat geval kun je makkelijk veel informatie meenemen in je denkproces om tot een oplossing te komen. Je hebt oog voor detail en vindt het belangrijk om dingen echt goed te begrijpen. Kan zijn dat je soms wat langer doet over een beslissing dan een andere collega die meer een ‘intuïtieve’ denker is. Intuïtieve denkers blinken namelijk uit op het moment dat ideeën en meningen snel gevormd moeten worden. Je kan makkelijker snelle conclusies trekken op basis van veel informatie. Vaak maak je gebruik van je eerdere ervaring uit vergelijkbare situaties. Omdat jij je met name focust op hoofdzaken kun je soms bijzaken uit het oog verliezen. 
  3. Hoe maak jij keuzes? Ben jij een ‘bedachtzame’ denker? Dan herken je bij jezelf dat je alle opties op een rijtje zet voordat je een keuze maakt. Daarbij vind jij het ook belangrijk om je collega’s mee te nemen in je beslisproces zodat je zeker weet dat iedereen het er mee eens is. Soms kan het zijn dat je hierdoor bepaalde keuzes of beslissingen uitstelt. Of ben je veel meer een ‘praktische’ denker en blink je uit als er snel, doelmatig en praktische keuzes gemaakt moeten worden? Je houdt van aanpakken en je wilt snel actie. Je hebt liever dat er iets gebeurt dan dat je je laat remmen door een keuzeproces. Mogelijk ga je wel iets te snel over naar actie waardoor je collega’s niet altijd meekrijgt.
  4. Hoe organiseer jij je werk? Je werkt ‘planmatig’ als je voordat je aan de slag gaat eerst een overzicht maakt van alle taken en werkzaamheden. Daarbij heb jij je tijd in vaste blokken ingedeeld en mogelijk al weken vooruit gepland. Jij blinkt erin uit om complexe projecten tot een goed einde te brengen. Soms heb je er wel moeite mee als dingen niet lopen zoals je dat van tevoren gepland had en vind jij het lastig om je plan om te gooien. Ben je iemand die veel meer ‘improviserend’ werkt, dan heb jij vaak geen vaste planning nodig. Je gaat juist heel lekker als dingen ad hoc moeten gebeuren. Je deelt je tijd flexibel in en je bedenkt op het moment zelf wat je gaat doen. Daarbij kun je snel schakelen en dingen ook tussendoor doen. Risico is dat je soms urgente en of belangrijke taken laat liggen. 
  5. Hoe handel jij? Ben jij iemand die heel ‘precies’ te werk gaat? In dat geval heb je liever dat je minder, maar ‘goed’ werk levert op een dag, dan dat je te veel ‘half’ werk levert. Mogelijk ben jij altijd die collega die gevraagd wordt het werk van andere collega’s na te kijken. Je neemt de tijd om je werk af te maken. In een werksetting waar ‘tijd’ geen factor is kom jij goed tot je recht. Echter, als jij werkt met veel deadlines dan kan het zijn dat je veel stress ervaart doordat jij voor je gevoel alleen half werk kunt leveren. Je bent een ‘snelle’ handelaar als je heel veel werk in een korte tijd kunt doen. Je doet het liefs zoveel mogelijk in een dag in plaats van een beperkte hoeveelheid nauwkeurig werk. Je komt het beste tot je recht in een omgeving waar een hoog werktempo gewenst is en je soms ook schoonheidsfoutjes mag maken. Je kunt makkelijk bergen met werk verzetten, maar soms kan het zijn dat je te veel doet waardoor je meer fouten maakt.  
  6. Wat je werkstijl? Heb je van nature een ‘aanhoudend’ brein dan kun jij bijvoorbeeld 90 minuten goed focussen op één taak voordat je iets anders gaat doen. Je werkt het liefst in een rustige werkomgeving aan grote(re) projecten waar je taakgericht aan de slag kunt. Te veel afwisseling in taken kan je stress geven. Heb je veel meer een ‘dynamische’ werkstijl dan kun je maximaal 30 minuten werken aan één taak. Je hebt afwisseling nodig voor flow in je werk. Je vindt het prettig als je veel taken tegelijk kunt doen in een drukke werkomgeving. Mogelijk kan het zijn dat je hierdoor te veel door elkaar doet waardoor je dingen niet op tijd afkrijgt. 

Onthoud dat er geen goed of slecht is in de antwoorden en dat je jezelf ook in meerdere beschreven stijlen kan herkennen. Het gaat erom dat jij voor jezelf in kaart brengt waar je van nature goed in bent en hoe je op je best presteert.  En andersom ook kijkt of functie en een werkomgeving die hierop aansluiten. Je kunt namelijk niet overal goed in zijn. En dat hoeft ook niet want daar heb jij collega’s voor. Als jij weet waar je goed in bent en ook weet waar je minder in uitblinkt kun je dat met je collega’s delen. Zodat jullie elkaar aanvullen en als team nog beter samenwerken en impact maken. 

Wil je meer inzicht in waar jou natuurlijke talenten precies liggen en waar jij het beste to je recht komt? Doe dan de braingame en krijg een uitgebreid en concreet rapport over hoe je brein werkt en welke werkomgeving het beste bij jou past. je het beste tot je recht komt. De braingame inclusief rapport en intake met een coach kost € 395, – (excl btw). Direct aanvragen kan via hallo@brainwave.nu

Wil je een offerte op maat voor je team? Plan een kennismakingsgesprek in met ons. Ook dat doe je snel via hallo@braiwnave.nu

We ontmoeten je graag! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *