Veerkrachtiger worden

Veerkrachtiger worden

Veerkracht is altijd het resultaat van hoe een persoon reageert om zijn of haar omgeving. Veerkracht zou je ook stressbestendigheid kunnen noemen. Hoe gaat een persoon met verschillende situaties om? Het moeilijke aan het bepalen van veerkracht of stressbestendigheid is dat een persoon in de ene situatie heel veerkrachtig kan zijn, terwijl hij of zij op een ander moment veel minder veerkrachtig is. Veerkracht is dus niet per definitie een persoonlijkheidseigenschap, maar het resultaat van hoe een persoon onder bepaalde specifieke omstandigheden reageert. Natuurlijk is het wel degelijk zo dat we ervan uit kunnen gaan dat een deel van onze stressbestendigheid aangeboren is. Maar het overgrote deel van onze veerkracht ligt binnen onze controle

De visie van Brainwave is dat veerkrachtige medewerkers minder vaak verzuimen en doorgaans gelukkiger en productiever zijn in hun werk en leven. Veerkrachtig zijn is voor het overgrote deel aan te leren en controleren door de focus te leggen op die zaken die nu wellicht misgaan of waar iemand in wel groeien. 

Maar hoe wordt iemand dan veerkrachtiger? 

Een aantal elementen zijn hierbij van belang, waaronder gezond leven: weten wat stress doet met je lichaam, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slapen, ontspannen, weinig alcohol, niet roken, goede eetgewoonten enzovoort. 

Maar wist u ook dat de meest belangrijke factor in het krijgen van meer veerkracht, sociale steun van de omgeving is? Sociale steun zorgt voor meer veerkracht, een gebrek eraan zorgt dat de veerkracht afneemt. Het gaat er dan met name om dat iemand het gevoel heeft dat hij of zij anderen om hulp kan vragen; dat vrienden, familie, kennissen en collega’s beschikbaar zijn voor hulp. 

Naast het gevoel te hebben sociaal gesteund te worden, is het voor mensen over het algemeen heel belangrijk controle en autonomie te hebben over situaties. Hoe meer gevoel van controle en autonomie, hoe veerkrachtiger mensen zijn. Als we dit vertalen naar de werkpraktijk dan is het dus enerzijds belangrijk dat teams ook op sociaal niveau effectief functioneren én anderzijds dat een organisatie werknemers autonomie (en dus controle) geeft over hun eigen werkproces. Theo Compernolle schrijft dat het daarnaast heel belangrijk is dat er een goede balans bestaat tussen werk en privé. Hij schrijft letterlijk: 

“Een bedrijf dat gezinnen van zijn managers onder druk zet, schaadt niet alleen hun gezondheid, maar ook hun prestaties op het werk”.

Afstemming en communicatie zijn sleutelwoorden in het vergroten van veerkracht bij medewerkers. Misschien kunt u, als leidinggevende, wel wat hulp gebruiken in het vergroten van veerkracht bij uw medewerkers (of uzelf!) of bent u zelf een medewerker die veerkrachtiger wil worden. Neem contact op! Wij bieden coachingstrajecten rondom veerkracht aan. Wij denken graag met u mee! hallo@brainwave.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *