Veerkracht en Life events

Veerkracht en life events

Belangrijke gebeurtenissen die vergen dat een persoon zich moet aanpassen aan een nieuwe situatie, hebben bewijsbaar een negatieve invloed op iemands gezondheid. Deze belangrijke gebeurtenissen noemen we ook wel ‘life events’. Voorbeelden van life events zijn verlies van een dierbare, scheiding, lichamelijk letsel, verhuizing, ontslag, pensioen, zwangerschap en uitbreiding van het gezin. De life events hangen dikwijls samen met de levensfase waarin iemand zich bevindt. Psycholoog Erik Erikson deed onderzoek naar deze levensfasen en kwam tot de conclusie dat de verschillende levensfasen samenhangen met een kerndoel. Zo heeft de fase van middelbare leeftijd als kerndoel “productiviteit”. Dit is de meest productieve periode uit ons leven: we brengen kinderen groot, maken carrière en helpen anderen. Het is de fase waarin we onze levensdoelen waarmaken en ook de fase waarin doorgaans meerdere life events plaatsvinden. Denk hierbij aan zwangerschap, gezinsuitbreiding, mantelzorg, scheiding enzovoort. Ook fenomenen als ‘het dertigersdilemma’ en de ‘midlifecrisis’ spelen in deze fase een rol. 

Welke impact een life event heeft op een persoon is van een aantal factoren afhankelijk: het type gebeurtenis, de persoonlijke beleving bij die gebeurtenis EN hoe veerkrachtig een persoon is. Een veerkrachtig persoon zal belangrijke gebeurtenissen beter verwerken en sneller terugveren. 

Uit een eerder blog van deze maand leerden we al dat veerkracht ook wel stressbestendigheid genoemd wordt. Hoe gaat een persoon met verschillende situaties om? 

In de coachingstrajecten rondom veerkracht van Brainwave nemen we dergelijke life events mee in de coaching. Wat is er gebeurt in het leven van een coachee? Is iemand net moeder geworden? Heeft iemand een dierbare verloren? Is er sprake van lichamelijke ongemakken? Bevindt iemand zich in een midlifecrisis? Verschillende levensfasen en life events vragen om een persoonlijke benadering in de coaching om goed aan de sluiten bij de specifieke coachvraag.  

Misschien merkt u, als leidinggevende, dat een medewerker wel wat hulp kan gebruiken bij het vergroten van veerkracht in een specifieke levensfase of bent u zelf een medewerker die veerkrachtiger wil worden in het omgaan met life events. Neem contact op! Wij bieden coachingstrajecten rondom veerkracht aan. Wij denken graag met u mee! hallo@brainwave.nu

Heeft u nog twijfels of veerkracht coaching iets voor uw medewerker is? Vraag dan hier de checklist aan om te bekijken of veerkracht coaching een goed idee is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *