De ‘magie’ van de feestdagen? 

De ‘magie’ van de feestdagen? 

Hoe kom ik tot rust tijdens de chaos van de feestdagen? Die vraag stelde ik mezelf de afgelopen week. Mijn kinderen zijn ondertussen wat groter (13 & 14), maar met een samengesteld gezin loopt er nu ook een meisje van 9 rond, mijn ouders hebben wensen, mijn broer en zijn vrouw en natuurlijk zijn kinderen. En van Sinterklaas krijg ik stress. Dat merk ik niet alleen zelf, maar iedereen om me heen… 

Sinterklaas 

Sinterklaas vond ik altijd magisch. Tot en met een paar jaar geleden, de kinderen werden groter, de magie van het feest werd minder, de vanzelfsprekendheid om Sinterklaas te vieren werd minder en waar ik dacht dat iedereen het fijn vond om samen te zijn, bleek het Sinterklaasfeest voor sommigen een taakje. Mijn verwachtingen waren enorm: ik wilde de magie van Sinterklaas. Maar wat ik ontving de laatste jaren was een domper, ik was eindeloos aan het plannen en kreeg er niet voor terug wat ik had verwacht. Geen magie, maar gedoe, gezeur en getrek. Resultaat: geen zin meer in Sinterklaas. 

En dat is zo jammer.  

Verwachtingen 

Ik heb eens in de spiegel gekeken. Ik heb mezelf afgevraagd: 

  • Kan ik verwachten dat iedereen er zo in staat als ik? 
  • Is het realistisch dat mijn familie mijn verwachtingen kent? 
  • Is het realistisch dat mijn familie aan mijn verwachtingen voldoet? 
  • Zeker als ik ze niet uitspreek? 
  • Wat is nou echt de waarheid? 

Ik ontdekte dat de sleutel tot magie in mezelf ligt. Ik moest duidelijker zijn in wat ik wilde en daarbij ook de vraag stellen waar de rest energie van krijgt. Waar worden ze blij van? Hoe kunnen we al deze verwachtingen managen tot een groot magisch feest of hoeft het niet groot en magisch te zijn? Al die vragen werkten zeer rustgevend voor me en nu maar afwachten wat 5 december gaat brengen. Als ik iedereen in z’n waarde laat en mijzelf daarbij ook niet vergeet, dan kan het enkel een fijne avond worden! 

Magische gesprekken 

Voor mij was het sinterklaas waar alle verwachtingen speelden. Maar verwachtingen spelen niet alleen bij de feestdagen (let wel, de feestdagen zijn wel echt een gaarkeuken aan verwachtingen), ze spelen bij iedere samenwerking en ieder doel dat je wilt bereiken. Krijg je er stress van? Kijk dan ook even in de spiegel: 

  • Kan ik verwachten dat iedereen er zo in staat als ik? 
  • Is het realistisch dat ‘anderen’ mijn verwachtingen kennen? 
  • Is het realistisch dat ‘anderen’ mijn verwachtingen voldoen? 
  • Zeker als ik ze niet uitspreek? 
  • Wat is nou echt de waarheid? 

En ja, soms word je er verdrietig van als je merkt dat jouw verwachtingen niet de verwachting van een ander zijn. Maar hé, ga erover in gesprek. Verwonder je over elkaars ideeën en verwachtingen. Een ding is zeker: dan ontstaat er magie! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *