Een baan die past bij je brein

Wat kun je doen als een medewerker (net) niet op z’n plek zit? Of als je signalen opvangt van een medewerker die kunnen betekenen dat een medewerker gaat uitvallen? Mogelijk is coaching een optie. Soms heb je namelijk maar een klein beetje richting of inzicht nodig om weer op een fijne manier aan de slag te gaan!

Brainwave By Hera maakt al een tijdje gebruik van een prachtige tool bij het loopbaancoachen: BrainGames (we schreven er al eerder over). Hoe werkt dat?

BrainGames (door BrainsFirst) geven de coachee een inkijkje in de werking van hun brein. Hierbij wordt de focus gelegd op de executieve vaardigheden van het brein en dan met name: waar ligt je voorkeur. In de afgelopen maand hebben twee van onze medewerkers (Jelke & Reinier) de certificering voor de BrainGames ook afgerond! In dit artikel hun ervaring.

Jelke: ik was erg enthousiast over het idee van de BrainGames. Ons was uitgelegd dat we vier games moesten spelen (op de laptop) en de manier waarop we de games zouden spelen zou inzicht geven in de werking van ons brein. Met mijn achtergrond in loopbaancoaching en het coachen van hoogbegaafde volwassenen werd ik heel erg getriggerd! Dit is een manier waarom je werkelijk het brein in kaart brengt. Bijna fool-proof. Andere tests en vragenlijsten zijn soms sociaal wenselijk of met een andere interpretatie in te vullen, maar dit niet.

Voorbeeld van de games – Bron Brainsfirst

De games

Jelke: het spelen van de spellen was niet ingewikkeld, maar wel frustrerend soms. Sommige dingen kon ik echt niet en dat was best vervelend. Je moest bijvoorbeeld ‘hersens’ uit de lucht schieten. En het spel werkte niet precies zoals ik wilde, haha, dus.. frustratie. Een andere game was ingezet om details te zien, toen dacht ik toch echt: daar ben ik te oud voor, dat ging zó snel! Gelukkig waren er ook games die me makkelijker afgingen, bijvoorbeeld het matchen van twee kleuren.

De uitslag

Jelke: de uitslag was helder en confronterend. Je krijgt een mooi rapport met een overzicht van 16 skills, die skills zijn gerelateerd aan de executieve vaardigheden. Hoe meer ik er over las, sprak en feedback in kreeg van onze trainer, hoe helderder het rapport voor me werd en.. hoe meer waar.

BrainGames: Verzamelen, Verwerken, Uitvoeren, Aanpassen
De cirkel van vaardigheden van de BrainGames van BrainsFirst – Bron BrainsFirst

Inzicht

Jelke: ik durf best te stellen dat ik mezelf best goed ken, al voor ik deze games deed. En toch zijn voor mij een aantal dingen nog helderder geworden: mijn behoefte aan structuur bijvoorbeeld. Ik ben best een chaoot en regel soms dingen op de laatste minuut. Dat weet ik. Daarom heb ik structuur nodig. Die structuur aanbrengen kost me energie, maar als de structuur dan staat, is het prettig als ik me eraan kan houden. Als andere mensen niet gestructureerd zijn (in mijn ogen) dan raak ik de weg kwijt. Dat merken collega’s dan ook, soms op een minder prettige manier.

Dit bovenstaande kwam doormiddel van een aantal skills naar voren: snel kunnen schakelen, goed kunnen aanpassen aan een veranderende situatie, weinig concentratie en weinig uitsluiten van informatie. En als laatste: goed kunnen prioriteren.

Als laatste heb ik een zeer mensgerichtprofiel, een mooie bevestiging van de werkomgeving waar ik nu in zit.

Een figuur met de uitslag van de BrainGames van Jelke – Bron BrainsFirst

Reinier: naast inzicht in de werking van je brein, krijg je ook inzicht in welke werkomgeving jouw breinvoorkeuren goed tot hun recht komen. Met andere woorden je krijgt een concreet antwoord op de vraag of je in een passende omgeving werkt of niet. Dat is een belangrijke vraag om helder te hebben, want als het niet aan het werk ligt, dan heb je wat anders te onderzoeken in de coaching dan als de match met de omgeving minder goed is. En als het wel aan de match met de omgeving ligt doemt de volgende vraag op: namelijk wat dan wel? Met het carrière kompas krijg je concreet antwoord op de vraag in welke omgeving je tot je recht komt en in welke functies. Daarmee vergroot je de effectiviteit van de coaching. En met dit inzicht kun je regie nemen om een loopbaankeuze maken die je werkplezier vergroot. Of dat nu binnen of buiten je huidige werk is.

Wat kun je er mee?

Wat kun je nou met zo’n rapport? Het rapport staat natuurlijk niet op zichzelf. Naast een rapport krijg je een coachtraject, doormiddel van het rapport samen met de gesprekken wordt helder waarom het wellicht wringt op je werk, of waarom je tegen bepaalde dingen aanloopt. De insteek is niet het veranderen van je brein natuurlijk, de insteek is bewustwording en omgaan met de werking van jouw brein. Op die manier kun je je baan nog meer passend maken en kun je ook je collega’s uitleggen waarom iets wel of niet voor je werkt. Het helpt om je meer werkplezier te geven omdat je precies weet hoe je brein werkt.

Interesse in een loopbaantraject of wil je weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Neem gerust contact op voor meer informatie met hallo@brainwave.nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *