We gaan alweer richting het einde van het jaar. We merken dat er in de afgelopen weken meer aanmeldingen zijn gekomen voor loopbaan coaching. Op de één of andere manier leidt deze tijd van het jaar tot bezinning, het maken van keuzes en het opdoen van nieuwe inzichten over werk en leven. Misschien herken je dat wel?

Wat doet Brainwave eigenlijk bij loopbaancoaching?

Bij Brainwave maken we in de loopbaantrajecten o.a. gebruik van het testmateriaal van Brainsfirst. Brainsfirst is een organisatie die ‘brain based assessment games’ aanbiedt. Een hele mond vol. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

Als we de Braingame van Brainsfirst inzetten (je speelt letterlijk vier games op je computer), dan meten we daar eigenlijk de ‘executieve functies’ van je hersenen mee.

De executieve functies??

Executieve functies zijn alle regelfuncties van de hersenen die nodig zijn voor het realiseren van doelgericht gedrag. Als je een doel wilt bereiken, dan moet je gegevens verzamelen die belangrijk zijn voor het doel. Je observeert en neemt waar, je denkt over informatie na, je neemt besluiten, je organiseert en maakt een planning. Daarna voer je uit. We reguleren er ook emoties mee en laten ervaringen uit het verleden meespelen bij de verwachtingen over en beslissingen voor de toekomst. Executieve functies zijn een geheel van processen die te maken hebben met het bereiken van een doel.

Een voorbeeld:

Als je bijvoorbeeld een nieuwe fiets nodig hebt, dan verzamel je eerst informatie welke fietsen er allemaal zijn. Vervolgens maak je helder voor jezelf wat je belangrijk vindt in een nieuwe fiets (hoeveel versnellingen, kleur etc.). Je neemt vervolgens een besluit welke fiets (of eventueel meerdere fietsen) je voorkeur heeft. Wellicht neem je daarvoor informatie mee uit het verleden. Misschien heb je ooit een fiets gehad van een specifiek merk welke lekker fietste. Je gaat op zoek naar informatie waar je die fiets kunt kopen en/of uitproberen. Vervolgens ga je naar een fietsenwinkel of bestel je online en koop je de fiets.

Je kunt je wel voorstellen dat eigenlijk alles wat je in het dagelijks leven doet met deze executieve functies te maken heeft. Je gaat elke dag op zoek naar informatie, je neemt elke dag oneindig veel beslissingen. Daarom zijn executieve functies ook zo belangrijk voor iemands functioneren. Ze geven ook voorkeuren aan. De ene persoon gaat heel grondig op zoek naar informatie en analyseert, terwijl een andere persoon veel intuïtiever te werk gaat en sneller besluiten neemt. Er is geen goed of slecht, maar er zijn wel verschillen tussen mensen. Die verschillen brengen we in kaart met de Braingame.

Bij Brainwave gaan we ervanuit dat iedereen talenten heeft en dat we door middel van het weten hoe je brein werkt qua executieve functies, die talenten nog verder kunnen uitdiepen en begrijpen. We gebruiken dus de resultaten van de Braingame als startpunt om het gesprek aan te gaan wat je breinvoorkeuren zijn als het gaat over executieve functies en welke werkfuncties daarbij zouden kunnen horen. Daarnaast willen we graag weten wat iemands kernwaarden en drijfveren zijn om zo te bepalen welke werkomgeving het beste past.

Loopbaancoaching bij Brainwave is dus meer dan alleen persoonlijkheid, drijfveren en kernwaarden in kaart brengen en eventueel helpen bij sollicitaties. Je leert ook echt iets over hoe je brein werkt en kunt vaak strubbelingen in je loopbaan of werk beter plaatsen. Waarom past deze werkomgeving minder goed bij je? Waarom loop ik toch steeds tegen dezelfde dingen aan?   


Meer weten wat Brainwave voor jou kan betekenen in je loopbaan? Leg contact via hallo@brainwave.nu.

Meer informatie over de Braingame?  https://www.brainsfirst.com/game-based-assessment/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *