Wat we van Netflix leren voor/over coaching

In een eerder blog schreven we al dat je bij stress beter niet kunt gaan netflixen, maar dat je beter een actieve activiteit kunt oppakken om je energie terug te krijgen en te herstellen van stress. Maar netflix kan ook mooie dingen brengen! Ik (Karin, psycholoog bij Brainwave) zag een week geleden de documentaire-film ‘Stutz‘, geregisseerd door Jonah Hill.

De documentaire gaat over psychiater Phil Stutz en zijn werkwijze. Stutz is tevens Jonah’s therapeut. Ik werd geraakt door de echtheid en kwetsbaarheid van de documentaire. De methoden die Stutz hanteert noemt hij zelf ’tools’ om op een praktische manier de dingen in het leven het hoofd te bieden. Eén van deze methoden is de ‘string of pearls’: elke dag weer een parel aan je levensketting rijgen om voorwaarts te gaan en uit een moeilijke tijd te komen. Elke parel heeft dezelfde waarde. Dus opstaan, tandenpoetsen, de hond uitlaten, een vriend bellen, een gezonde maaltijd voor jezelf bereiden zijn allemaal even waardevol in het voorwaarts gaan in het leven. Met name in moeilijke fases is dat belangrijk.

We spreken bij Brainwave natuurlijk veel mensen die vastlopen en in een moeilijke periode zitten. Dat kan gaan over werk, maar net zo vaak over de combinatie werk en privé. Life events dragen bij aan een gevoel van onrust en stress. Mensen lopen vast en weten niet HOE ze voorwaarts moeten. Stutz geeft duidelijk aan dat deze mensen richting nodig hebben en sturing hoe zij in deze dag of de dagen daarna op een zinvolle manier weer voorwaarts kunnen. Dat spreekt mij als mens aan. Ik ben een groot voorstander van voorwaarts gaan en door deze flow van een voorwaartse blik uiteindelijk een doel bereiken wat zingeving en blijdschap geeft. Dat hoeft niet groots en meeslepend te zijn, maar wel beter dan de moeilijke fase daarvoor. Het leven wordt immers niet achterstevoren geleefd. Bij Brainwave zijn we een groot voorstander van praktische handvatten om voorwaarts te gaan en een situatie te verbeteren.

Ook sluit ik me aan bij de woorden van Stutz: zoek in elke moeilijke fase die dingen die van waarde zijn en waar je van kunt leren. Dat vraagt om een actieve houding en reflectie. Niets is alleen maar negatief, er zijn altijd onderdelen die voor een gouden randje kunnen zorgen. Ga op zoek naar dat gouden randje en die dingen die je voorwaarts laten gaan.

Ga het zien deze documentaire!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *