Stress? Ga dan vooral NIET netflixen!

Stress? Ga dan vooral NIET netflixen!

Bij Brainwave gebruiken we bij de start (en als afsluiter!) van onze veerkracht-trajecten graag de P3 vragenlijst. P3 staat voor Portzky’s Palliatieve Palletschaal. Deze vragenlijst brengt in kaart welke verschillende vormen van herstelactiviteiten een persoon onderneemt om te herstellen van stressvolle gebeurtenissen.

Waarom is dat zo belangrijk?

In een eerder blog las je als stress te lang duurt, het cortisol gehalte in je lichaam hoger wordt. Té lang, té veel stress zorgt voor een overproductie aan cortisol waarvan we weten dat het je hersenen aantast. Er zijn verschillende manieren om je reactie op stress onder controle te krijgen. Dat doe je onder andere door te herstellen door verschillende activiteiten. Ontspannen (ademhaling, mediteren etc.) en actievere activiteiten (krachttraining, boksen etc.) zijn activiteiten die actief bijdragen aan stressherstel. Het cortisol-niveau wordt minder in je lijf en je lichaam herstelt.

Maar wat kun je nog meer doen (en wat moet je vooral niet té veel doen?)

In de P3 vragenlijst wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende herstel bevorderende activiteiten. In de onderstaande afbeelding geven de sterren weer welke activiteiten het meest effectief en gewenst zijn bij stressherstel. Zoals je ziet zijn positieve – en actieve activiteiten het meest zinvol. Daarna komen de solitaire – en sociale activiteiten. De hekkensluiters zijn de passieve – en de destructieve activiteiten. Onder passief verstaan we bankhangen of een dutje doen. Zeg eens eerlijk: hoe vaak zit jij ’s avonds te netflixen? Hoe vaak val je in slaap op de bank? En drink je daar dan een biertje of wijntje bij?

We denken al snel dat netflixen ontspanning geeft, maar we weten, uit onderzoek, dat dat helemaal niet zo is. Ook zien we in de praktijk dat mensen alcohol en drugs gebruiken om stress van zich af te schudden, om te ontspannen. Dit levert geen positief resultaat op. Je gaat je er niet vitaler en veerkrachtiger van voelen en je cortisolniveau in je lijf daalt niet voldoende.  

Kom dus in actie en zet meer in op positieve en/of actieve activiteiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *