Veerkracht nu geeft geen garantie voor de toekomst!

Veerkracht nu geeft geen garantie voor de toekomst!

Dat is een feit over veerkracht welke ik las in een artikel van Anne-Laura van Harmelen (Hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht aan de Universiteit Leiden).

Veerkracht is dynamisch, wat wil zeggen dat er diverse factoren zijn die bepalen of iemand veerkrachtig is of niet. Als voor iemand sociale steun van groot belang is in veerkrachtig zijn, dan kan het wegvallen van sociale steun een invloed hebben op de veerkracht van die persoon. Voor een ander persoon kan weer iets anders gelden. We weten bijvoorbeeld al lang dat chronische stress in de kindertijd blijvende negatieve effecten kan hebben in iemands leven als we het hebben over veerkracht. Chronische paraatheid van je brein zorgt voor veranderingen in hersenstructuren. Dat is ook zo bij volwassenen als ze te lang onder druk staan en stress gebukt gaan.

Als stress te lang duurt, dan is het cortisol gehalte in je lichaam verhoogd. Cortisol is een belangrijk stresshormoon. Het is feitelijk onmisbaar voor je lichaam om goed te kunnen reageren op stressvolle gebeurtenissen. Maar té lang, té veel stress zorgt voor een overproductie aan cortisol waarvan we weten dat het je hersenen aantast. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat een specifiek deel van je hersenen, het ‘angst-centrum’ van je hersenen (de amygdala, voor de liefhebbers) in de overdrive gaat. Het zorgt er ook voor dat dat deel van de hersenen waar je geheugen en leervermogen zit (hippocampus), verandert en trager gaat werken. De hippocampus speelt ook een rol bij het laten afnemen van cortisol in je brein. Als de hippocampus niet goed werkt, dan zal cortisol dus langer in jouw lichaam blijven. Dit is een negatieve spiraal! Er is zelfs bewijs dat je hersenen kunnen krimpen van te veel cortisol…!

Het moge duidelijk zijn dat het belangrijk is om goed met stress om te (leren) gaan en veerkracht te vergroten. Nu veerkrachtig wil niet zeggen dat je dat in de toekomst ook bent. Er zijn verschillende factoren die je minder veerkrachtig kunnen maken. Het overkomt iedereen!

Lees hier hoe je veerkrachtiger kunt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *