#workingmom

Veel mensen in mijn omgeving vonden dat ik moest genieten van mijn zwangerschapsverlof. Geen idee hoe dat ‘genieten’ er precies uit zag, ik was vooral bezig met ontkoppelen van het werk. Letterlijk de werkbal beetje bij beetje laten vallen. En wat vond ik dat spannend zeg, niet zozeer het niet werken, maar vooral wat gebeurt er erna als ik er niet ben? Is er na mijn verlof nog wel ruimte voor mij? Verleer ik mijn kwaliteiten niet? Kan ik het werk dan nog wel uitvoeren in combinatie met moeder zijn?

Misschien verklaar je me voor gek. Maar, deze vragen hielden mij de eerste paar weken echt wel bezig. Af en toe dacht ik ook wel na over wat me te wachten stond als kersverse moeder, maar veel minder. En daar voelde ik me weer schuldig over, ik werd nota bene moeder, maar waarom kon ik daar dan niet helemaal van ‘genieten’. Ontkoppelen van het werk was voor mij net als een marathon. Ik kon het werk niet van de een op de andere dag loslaten. Werken was het ’bekende’ en waar ik vooral zelf invloed op had. Zelfs als ik omwille van het ontwikkelen mijn comfortzone moest verlaten, kon ik enigszins zelf sturing geven aan het proces. 

Moederschap gaat verder dan ‘even’ uit je comfortzone stappen. Het is geen trial and error zeg maar, even kijken of het ‘wel’ werkt. Je hebt immers een baby in leven te houden. Voorbij de primitieve zorg zag ik mijn dochter als mijn levenswerk. Dit project mag NIET mislukken. Alles wat ik doe, zeg en voel heeft een impact op haar. Als ik dit zo opschrijf is het niet zo gek dat ik in de eerste weken van mijn verlof niet heb kunnen ‘genieten’. Onnodig heb ik mezelf gek gemaakt. Maar, dat zeg ik achteraf. 

Inmiddels ben ik weer bijna twee weken aan het werk en een trotse moeder van een prachtige dochter. Al vanaf de geboorte wist zij heel goed wat ze nodig had. Haar eigen wil was zo sterk voelbaar dat we als ouders vooral heel goed gehoor moesten geven aan haar signalen. En het allerbelangrijkste was het geven van veel liefde, veiligheid en genegenheid. Gek genoeg heb ik daar niet eens mijn best voor hoeven te doen. De druk die ik mezelf had opgelegd heeft mijn dochter met haar eigen wil een beetje weggenomen. Ik durf veel meer mee te gaan met haar flow. Het vertrouwen in haar en mezelf geeft me weer energie om de moederrol veel meer eigen te maken.

Wat ik de afgelopen periode vaker heb geroepen: ‘het is ontdekken en genieten tegelijk’.

Wat ik de afgelopen periode vaker heb geroepen: ‘het is ontdekken en genieten tegelijk’. Dat ontdekken doe ik lekker op mijn eigen tempo en op mijn eigen manier. En mijn manier is werken en moederschap combineren. Want nog steeds is het werk een belangrijk onderdeel van mijn leven. En dat maakt mij niet minder of meer een moeder. Ik mag werken nog steeds net zo belangrijk vinden als daarvoor en het met zoveel passie blijven doen. Dat ik misschien vaker de laptop op tijd dichtklap om meer tijd te hebben voor mijn dochter hoeft ook niet te betekenen dat ik het werk minder serieus neem. De komende periode is balans voor mij het thema. Concreet betekent dat voor mij opnieuw inrichten van mijn tijd en het verdelen van mijn energie. EN nieuwe slimme activiteiten bedenken waadoor ik echt kan herstellen van stress. Inmiddels ben ik op advies van Merel Burger bezig met mijn ademhaling. In de auto of voor een overleg de tijd nemen om door ademhaling de rust weer te pakken, negatieve gedachten los te laten en bewuster focussen op datgeen wat op dat moment mijn aandacht vraagt. Ik ga het lekker ontdekken! 

Wil jij met mij mee ontdekken? Meld je dan nu aan voor ons gratis Webinar op donderdag 22 september pm 16.00 uur. Merel, Karin en ik gaan je meenemen in hoe je weer na een vakantie of een periode van verlof het werk met energie en plezier kan oppakken. 

Aanmelden kan via hallo@brainwave.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *